איך מתמודדים עם פציעות ספורט?
הפיזיותרפיסט של מכבי ת"א בכדורסל עונה
פציעות ספורט הן דבר שכיח מאוד, כמעט כל אדם שמתאמן במכון כושר, סטודיו או רץ בפארק מכיר את הרגע הזה שבו הגוף מפסיק לשתף פעולה. זה יכול להיות כאבים בכתפיים, שברי מאמץ, גב כואב, קרסול נפוח ועוד הרבה פציעות אחרות. לא רק מתאמנים חובבים מתמודדים עם אותן פציעות, אלא גם אנשים שהגוף שלהם הוא כלי העבודה שלהם – ושם זה כבר יותר מורכב. שוחחנו על אלכסיי פיסמן, הפיזיותרפיסט של מועדון מכבי תל אביב בכדורסל, כדי ללמוד אילו פציעות הוא רואה בעבודתו מדי יום – ואיך מתמודדים איתם.
סוגי פציעות ספורט
אלכסיי מסיים במכבי עונה שביעית, כך שהוא ראה המון פציעות – מסוגים שונים. הוא מסביר כי פציעות ספורט מתחלקות לשני סוגים עיקריים: overuse (שימוש יתר, לרוב פציעות כרוניות) ו-overload (עומס יתר, לרוב פציעות אקוטיות). שחקן עם פציעה כרונית שמחמירה ממשחק למשחק, סובל מפציעת overuse, ואילו שחקן שעשה במשחק תנועה חדה וחווה קרע בשריר, סובל מפציעת overload. "לדוגמא, יכול להיות קרע בשריר המפשעה עקב תנועה חדה, או מנגד דלקות כרוניות בגיד המפשעה – שמחמירות עם העומס ולקראת סוף העונה", הסביר. בנוסף, "ישנן גם פציעות הקשורות לסוג הספורט, בכדורסל יש לא מעט מכות יבשות, אף שבור, מכות בשיניים וכדומה".
וזה לא הכל. בימים אלה אלכסיי מטפל במסגרת עבודתו במכבי גם בשחקן אחרי ניתוח בברך שקרע את גיד הפיקה, בשחקן שיש לו פריקה חוזרת של הכתף, בשחקן שקרע את שריר התאומים במשחק ועוד. ואם זה נשמע לכם דרמטי, כדאי שתדעו שגם "אנשים רגילים" עלולים לסבול מפציעות, לא פחות משחקנים מקצועיים.
לדברי אלכסיי, היום, כשהרבה אנשים מתעסקים בספורט, יש לא מעט פציעות. "מדובר באנשים שיושבים במשרד כל היום ועולים בערב למגרש עם חברים, כשהם עם ציוד לא מתאים, בלי חימום ובלי הכנה נכונה", הסביר, "הם גם לא יודעים איך לחזור לשחק או להתאמן אחרי הפציעה, לעומת שחקנים מקצועיים שחוזרים בליווי מקצועי". הוא הוסיף כי הרבה אנשים שנפגעים באימוני כושר חוזרים אחרי מנוחה קצרה, וזה עלול להחמיר את הנזק לשריר. "הרבה אנשים אומרים 'נחתי וזה נרגע' אבל זה לא מספיק – כל פציעה כזו מחלישה את האזור, ולכן חשוב לעשות שיקום – לחזק את השריר, למתוח אותו ולחזק את השרירים סביבו", מבהיר אלכסיי.
איך מתמודדים עם פציעות ספורט?
הכלל הראשון, מסביר אלכסיי, הוא להיבדק בכל פציעה. "אם אתם עוסקים בספורט בעצימות גבוהה ולא במסגרת של קבוצה שמישהו כל הזמן עוקב אחריכם ושומר על הכושר שלכם, אז אני מציע להיבדק", אמר, "יש היום המון אנשים שנפגעים באימוני קרוספיט, באימונים פונקציונליים או בקבוצות ריצה, ואם זה קורה חשוב לגשת לטיפול אצל מטפל מקצועי (אורתופד, פיזיותרפיסט או ספורט-תרפיסט)".
לשאלה האם צריך להפסיק כל פעילות ברגע שסובלים מכאבים, ענה אלכסיי שזה תלוי במקרה. "מכיוון שאני עובד עם ספורטאים – אין דבר כזה מנוחה, ואני תמיד מנסה למצוא פעילות חלופית, כי זה לא באופי של שחקני הקבוצה, וגם קשה יותר להחזיר אותם אחרי זה לפעילות", אמר, "עבור חובבי ספורט, כשיש פציעה מורידים עומס מהמקום הפצוע והכואב כדי לאפשר התאוששות, ונבדקים אצל איש מקצוע. אחרי זה פועלים כדי להוריד דלקת ונפיחות, ואז מוצאים פעילות מתאימה לאזור שנפגע, בעדינות ובלי עומס יתר. כמעט אף פעם לא תהיה מנוחה מוחלטת, אלה ניסיון למצוא פעילות חלופית לאזורים שלא נפגעו כדי לשמור על כושר". לדוגמא, אמר אלכסיי, אם יש נקע בקרסול, "מקררים, חובשים חבישה אלסטית כדי להוריד נפיחות, שומרים על האזור והולכים עם נעל יציבה, ואז אפשר באימונים לעבוד על פלג הגוף העליון", הסביר.
העובדה שלא נשארים לנוח, לא אומרת שצריך לסבול מכאבים. אלכסיי הדגיש כי אפשר לשלב בטיפול תכשירים להקלה מקומית בכאב ודלקת, כך לדוגמא, סוויס רליף ספריי ג'ל* המכיל 40 מ"ג דיקלופנק סודיום בכל גרם של התכשיר.
בסופו של דבר, אמר אלכסיי, המפתח לריפוי הוא פשוט תנועה – להמשיך לזוז, בחכמה. "אני מאוד מאמין בתנועה ואני מאמין שבסוף זה מה שמרפא את הגוף. תנועה נכונה וחכמה ותרגול נכון זה מה שמשפר ביצועים ומרפא פציעות, מחזק שרירים ושומר על כושר. אם כואבת לך הברך – לך לשחות, אם כואבת הכתף – תרכב על אופניים. אבל כן חשוב שבעלי המקצוע שמלווים אתכם בפעילות יהיו קשובים לצרכים וליכולת שלכם ויתאימו לכם תכנית אימון שתפורה למידותכם".
סוויס רליף ספריי ג'ל – ספריי להקלה מקומית בכאב ודלקת, קלים עד בינוניים, בעקבות פגיעה במפרקים קטנים עד בינוניים וסביבתם. מכיל Diclofenac Sodium 4% . התרופה מיועדת למבוגרים וילדים מעל גיל 15. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש. למכירה בבתי מרקחת ללא צורך במרשם רופא.
כל המידע המופיע באתר זה מיועד לצורך אספקת מידע כללי בלבד ואינו מהווה עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה. מטרתם של התכנים ו/או המידע, על כל סוגיו, הנזכרים באתר היא לסייע ולהרחיב את הידע בנושאים שונים ואינם תחליף לפנייה למומחה מתאים. אשר על כן יש להתייחס לתכנים בזהירות הנדרשת ובכל מקרה אין להסתמך על מידע המופיע באתר לשם טיפול רפואי כלשהו והעושה כן עושה זאת על אחריותו המלאה והבלעדית. כל המידע המופיע באתר זה ו/או השימוש באתר כפופים לתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות של החברה.